Mike 2020

Michael R. Bloomberg har gett sig in i kampen att bli Demokraternas kandidat till presidentvalet i USA senare i år.

Hans medieimperium har gjort honom till en av världens rikaste människor. Enligt Forbes uppgick hans förmögenhet till 53,4 miljarder dollar i september 2019, att jämföra med Donald Trumps 3,1 miljarder dollar. New Yorks förre borgmästare är alltså hela 17 gånger rikare än president Trump.

Bloomberg kom in i valkampanjen relativt sent och hans strategi verkar vara att köpa sig in i Vita Huset. Han har offentligt lovat att satsa en miljard av egna medel på sin valkampanj, men vissa bedömare tror att han kan dubbla den summan. I så fall kommer hans valkampanj att bli den dyraste i histgorien.

Och hittills har han hållit sitt löfte. Bara under januarimånad spenderade han drygt 223 miljoner dollar på kampanjen. Det är hissnande siffror. Han slår de övriga sju kvarvarande kandidater med bred marginal.

Jag har jämfört vad de åtta kandidaterna utlägg under janauri 2020 för att visa på exempel på när det är bättre att använda en pajgraf (även kallad cirkelgraf) istället för en stapelgraf. Om frågeställningen är en jämförelse mellan samtliga kandidater – alla kandidater alltså – är den liggande stapelgrafen mitt visuella val.

Bloomberg utklassar som synes de övriga kandidaterna. Varför valde jag inte en stående stapelgraf? Kandidaternas namn hade inte fått tillräckligt med plats längs x-axeln och hade därmed bidragit till högre kognitiv belastning. Varför blev inte pajgrafen mitt val? Fler än fyra dataserier och pajgrafen blir ett elände.

Pajgrafen är som bäst när vi har endast två dataserier. Inkludera aldrig fler än fyra dataserier i en och samma pajgraf, det blir mycket svårt att särskilja dataserierna från varandra och den kognitiva belastningen blir hög. Ögat måste hela tiden förflytta sig mellan legend och pajbit och gör jämförelserna till en ständig utmaning.

Jag väljer med andra ord den liggande stapelgrafen när jag vill ha en jämförelse mellan samtliga åtta dataserier för att se hur mycket de enskilda kandidaterna har spenderat. Grafen hjälper mig med en första analys: att förstå att Bloomberg spenderar mycket mer än alla andra. Då kan det bli läget för att jämföra Bloombergs utgifter mot de sammanlangda utgifterna för de övriga sju kandidaterna. Bloomberg mot alla andra. Då blir frågeställningen en annan.

Jag grupperar övriga sju till en samlad grupp. Pajgrafen gör det lättare för mig att nå analys nummer två. Jämfört med den första pajgrafen blir denna ren och klar. Jag tjatar mycket om sammanhang men det är den enskilt absolut viktigaste frågan vid datavisualisering. I detta exempel är den första frågan hur mycket kandidaterna var och en spenderar, och den bäst lämpade graftypen är den liggande stapelgrafen. Den andra frågan vill svara på frågan om Bloomberg ensamt spenderar mer än alla andra sju kandidater tillsammans, och då är det bäst att välja en pajgraf.

Som en fotnot kan jag nämna att pengar kanske inte kan köpa dig hela vägen fram till Vita Huset. Det är fortfarande tidigt men efter Nevadas primärval leder Bernie Sanders över Pete Buttigieg med 45 delegater mot 25. Det krävs 1 991 delegater för att nomineras till Demokraternas kandidat till presidentvalet. Bloomberg har i skrivande stund noll delegater.

Leave a Reply

Your email address will not be published.